top of page

Decanteren vs. karafferen

Één van de meest populaire wijnaccessoires is een karaf. Het staat niet alleen mooi, maar de karaf heeft zeker ook een belangrijke functie!


Twee woorden die je vaak hoort in combinatie met een karaf zijn decanteren en karafferen. Beide termen hebben te maken het overschenken van wijn uit de fles in de karaf, maar wat is het verschil? Laten we daar eens dieper op in gaan.


Kort gezegd is decanteren voor oude wijnen en karafferen voor het openen van (jongere) wijnen. Natuurlijk is het wel iets ingewikkelder dan dat, maar bij decanteren is het doel om het bezinksel uit de fles (droesem) te scheiden van de wijn en bij karafferen geef je wijnen juist wat extra zuurstof.


Decanteren

Decanteren doen we dus bij oudere, gerijpte wijnen. Ook bij een Vintage Port kan je decanteren overwegen.


Een wijn die langere tijd in de fles rijpt, zal op gegeven moment droesem (bezinksel of depot) ontwikkelen in de fles. Dit is de drab van vaste stoffen die in de wijn achterblijft na fermentatie of, in dit geval, een langere rijping. Het bezinksel kan bestaan uit tannine, kleurstoffen, wijnkristal en wijnsteenzuur. Kortom, niet iets wat we willen drinken.


Om te voorkomen dat dit bezinksel in ons glas beland, gebruiken we een karaf om de wijn te decanteren. Dit doe je door de wijn snel (maar voorzichtig) over te schenken in de karaf. De truc is om op tijd te stoppen met schenken, zodat het bezinksel in de fles blijft. Het kan dus voorkomen dat je het laatste beetje in de fles moet laten zitten om dit te voorkomen.


Heb je nou geen karaf, kan je dit zelfde effect ook realiseren door de wijn voorzichtig in een glas te schenken en het laatste beetje in de fles te laten.



Karafferen

Sommige jonge(re) (kwaliteits)wijnen zijn nog redelijk gesloten bij het openen van de fles. Dit betekend dat de aroma's nog niet tot nauwelijks te onderscheiden zijn. Zonde, want het kunnen ruiken van de aroma's kan de beleving zo veel beter maken!


Daarom gebruiken we een karaf om de wijn te karafferen. Dit doen we door de wijn over te schenken in een karaf. Je wilt dat deze karaf breder is dan voor het decanteren, zodat de wijn optimaal in contact kan komen met zuurstof. Dit contact met zuurstof zorgt ervoor dat de wijn zich 'opent', dat de aroma's duidelijker worden en dat de wijn zachter wordt. Je mag de wijn ook best in de karaf walsen (rond draaien) zodat er nog meer lucht bij komt.


Let wel op dat je de wijn niet té lang karaffeert, want te veel zuurstof is juist weer slecht voor je wijn. Dan gaan de zuren overheersen en dat is echt zonde!


Ook oudere wijnen met veel bewaringspotentieel kunnen baat hebben bij karafferen als deze jong gedronken worden, want bij openen komen deze wijnen vaak hard en gesloten over. Karafferen kan ervoor zorgen dat deze wijn wat zachter wordt en de aroma's wat opener worden.


Heb je nou geen karaf, dan kan je de wijn ook in je glas openen door de wijn in je glas te walsen. Ook wil je voor dit soort wijnen een redelijk groot en bol glas gebruiken, weer zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij kan komen.



O, en ook goed om te weten: vaak denken mensen dat een karaf alleen voor rode wijn is, maar niets is minder waar! Een vettige Chardonnay kan ook baat hebben van decanteren en een witte Bourgogne of Riesling kan echt opfleuren als de wijn eerst gekaraffeert wordt.


Een karaf aanschaffen

Karaffen zijn er in allerlei vormen en maten en ook in veel verschillende prijsklassen. Wil je er een aanschaffen om het te proberen? Koop dan niet meteen de duurste.


Zelf heb ik een aantal maanden geleden een karaffeer karaf aangeschaft. Een prachtig ding, maar de praktijk leert dat ik 'm eigenlijk niet zo vaak gebruik. Gelukkig heb ik er niet veel geld aan uit gegeven, haha! Zelf kies ik toch vaak om mijn wijn even in het glas te laten ademen, maar bij een mooie fles trek ik wel eens de karaf uit de kast. Dat verdient die wijn dan ook gewoon!

Comments


bottom of page