top of page
Foto van schrijverDelizious Wines

Een mega wijnkaart - wat nu?!

Bijgewerkt op: 2 mrt.

Krijg jij ook klamme handen als je een wijn moet kiezen van een wijnkaart? Dat snap ik heel goed! Maar na het lezen van deze post is dat (als het goed is) niet meer nodig!



Scenario: je wilt een lekker wijntje bestellen in een restaurant en vraagt naar de wijnkaart. De ober gaat de kaart vol enthousiasme halen en komt op gegeven moment terug met een dik boek. Dit dikke boek blijkt de wijnkaart te zijn (of de wijnbijbel zoals mijn vrienden en ik ‘m voor de grap vaak noemen). Pagina’s vol met de mooiste woorden en prijzen waar je soms bijna van je stoel van valt. Van de helft van de wijnen op de kaart heb je nog nooit gehoord en een kwart van de woorden kan je niet uitspreken. Overdonderd door alle keuzes bestel je toch maar het oude vertrouwde glas Pinot Grigio.


Herkenbaar? Lees dan verder en lees de volgende keer de wijnbijbel als een pro!


Ten eerste, wat leuk dat je om de wijnkaart hebt gevraagd! Een restaurant heeft vaak zo veel meer (en specialere) wijnen dan op hun reguliere kaart staat en het is echt superleuk om deze ook eens te proberen en zo je wijn horizon te verbreden. Goed om te weten is dat de wijnen op de wijnkaart niet per sé duurder zijn dan die op de standaard menukaart. De restaurateur kiest er vaak voor om de populaire wijnen zoals een Chardonnay, Pinot Grigio of Merlot op het menu te zetten, omdat dit de wijnen zijn waar de gemiddelde Nederlander bekend mee is en waarschijnlijk ook zal bestellen. Een beetje zoals het spreekwoord ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. Klinkt misschien een beetje lomp, maar het is vaak wel de waarheid. Zou jij een Gewürztraminer of een Barbera d’Asti bestellen als je niet zeker zou weten of je die lekker vindt? Kudos voor jou trouwens als je dit wel doet, ik was zelf nooit zo avontuurlijk en daar heb ik nu spijt van! Die Gewürztraminer en die Barbera d’Asti vind ik namelijk HEERLIJK!


Goed, je hebt dus om de wijnkaart gevraagd, maar wat nu?! Hieronder deel ik een aantal tips voor jou om een heerlijk wijntje uit te kunnen kiezen en nog meer te genieten!


Tip 1 – die Chardonnay is ook helemaal prima!

Voordat ik alle andere tips deel wil ik even duidelijk zeggen dat er natuurlijk helemaal niks mis is met een Chardonnay, Pinot Grigio of elke andere wijn die op het ‘standaard’ menu staat. Deze wijnen zijn populair met een reden en vaak ook gewoon superlekker. De volgende tips zijn meer voor als je een keer buiten je wijn comfort zone wilt stappen en eens wat anders wilt proberen. Ik kan dit iedereen aanraden!


Tip 2 – de juiste wijn/spijs combo

De juiste wijn bij je eten kan ontzettend veel toevoegen aan de beleving. Er is veel theorie over welke wijn/spijs combinaties het beste werken en wat wel en niet bij elkaar past. In de praktijk gaat het natuurlijk vooral om wat jij lekker vindt, maar in een restaurant kan je hier wel makkelijk op terugvallen.

Zo past een volle, krachtige rode wijn met tannines zoals een Rioja of een Chianti Classico ontzettend goed bij steak en is een Riesling of Pinot Grigio vaak een perfecte begeleider voor vis.

Ben je zelf wat minder bekend met de wijn/spijs regels? Vraag het dan aan het personeel van het restaurant! Bij een beetje restaurant zal het bedieningspersoneel jou goed moeten kunnen adviseren.


Tip 3 – hetzelfde, maar dan net iets anders

Weten wat je lekker vindt is net zo belangrijk als weten wat je juist niet lekker vindt. ‘Ik vind normaal wijn X erg lekker maar ik wil vanavond graat wat nieuws proberen, wat raad je aan?’ is een leuke en uitdagende vraag om te stellen aan het personeel van het restaurant. Ook voor jou is het leuk, want wie weet ontdek je wel je nieuwe favoriete druivenras!

Wil je dit niet aan het personeel vragen of vind je het uitdagender om dit zelf te proberen? Check dan de aroma’s van de wijn! Vaak staan de meest prominente aroma’s van de wijn ook op de wijnkaart. Check welke aroma’s horen bij een wijn die je kent/lekker vindt en zoek soortgelijke aroma’s op bij een andere kaart. Grote kans dat je die wijn ook lekker vindt!


Tip 4 – wat is je budget?

Ben je niet zo kieskeurig en vind je een groot scala aan wijnen lekker? Dan is het ook leuk om een random fles te bestellen! Spreek een budget af met je gezelschap en beslis of je die avond wit/rood/rosé/bubbels drinkt. Vervolgens zoek je een fles uit die binnen deze criteria past (tip: kies dan ook gelijk een fles die je nog niet kent, wel zo leuk!).

Wil je het nog avontuurlijker maken? Vraag dan aan het personeel om een fles voor jou te kiezen op basis van jouw criteria.


Tip 5 – Spanje, Italië of Zuid-Afrika?

Elk land heeft zo zijn eigen regels, classificaties en benamingen voor hun wijnen. Ben jij altijd fan van Spaanse wijnen? Grote kans dat je dan ook fan bent van de wijnstijl van de Spaanse wijnboeren. Een andere wijn uit Spanje of uit dezelfde regio kan dus een goede keus zijn!

Let op dat deze theorie niet altijd werkt, er kunnen namelijk ook enorme verschillen zitten in kwaliteit, aroma’s, etc. bij wijnen uit hetzelfde gebied/land. Toch vind ik het wel leuk om zo eens een nieuwe wijn uit te proberen!


Tip 6 – glas of fles?

Als je van plan bent om een avond goed te tafelen is het vaak voordeliger om een fles te bestellen. Toch snap ik dat je niet gelijk een fles wilt bestellen als je nog niet weet of je de wijn lekker vindt. Ik zou daar zelf ook een beetje huiverig voor zijn, zeker als de fles toch al snel tussen de 30 en 50 euro kost! Vraag daarom eerst of je de wijn mag proeven! In veel restaurants is hier een mogelijkheid voor en zo kan je makkelijk zien of dit een wijn voor jou is zonder geld uit te geven!

Is de mogelijkheid tot proeven er niet? Bestel dan eerst een glas. Is het lekker dan bestel je daarna alsnog een fles, maar als het toch niet jouw wijn is, is het ook niet gelijk zo’n dure kostenpost.


Dus, heb ik je al geïnspireerd om je wijn horizon te verbreden en gok te wagen door iets uit de wijnbijbel te bestellen? Ik hoop het!!


O, en heb je nou een super lekkere nieuwe wijn ontdekt? Vergeet dan niet om de wijn en het druivenras te noteren! Zo bouw je beetje bij beetje jouw wijnkennisbank uit en word je steeds beter in het bestellen van wijn! Zelf vind ik het leuk om het volgende te noteren:


  • Wijn

  • Druivenras(sen)

  • Land

  • Score uit 5


Houdt ook zeker bij als je een wijn niet lekker vindt! Dit is goed om te onthouden zodat je weet dat je die de volgende keer niet moet bestellen!



コメント


bottom of page