Wist je dat... rode wijnen nóg beter worden als je ze gekoeld drinkt?!
Als je denkt aan een wijn koud leggen voordat je deze op gaat drinken dan denk je waarschijnlijk alleen aan een fles witte wijn, rosé of bubbels. Dat snap ik heel goed! Wat minder bekend is, is dat rode wijn juist ook wel wat koeling kan gebruiken.
Over het algemeen wordt witte wijn koeler gedronken dan rode wijn, maar er zijn ook zeker rode wijnen die je heerlijk gekoeld kan drinken! Deze rode wijnen hebben vaak een rijk boeket aan (jong) fruit, hebben een lichte body en zijn laag in tannine & alcohol.
Er zijn een hele hoop wijnen die binnen dit profiel passen, maar hieronder heb ik er een paar opgesomd:
Gamay (Beaujolais druif)
Grenache
Pinot Noir
Zinfandel
Cinsault
Lambrusco
Cabernet Franc
Maar eigenlijk drinken we alle rode wijnen te warm!!
Ik ben ervan overtuigd dat elke rode wijn wel (een beetje) 'chill' kan gebruiken. Er wordt vaak gezegd dat je rode wijn op kamertemperatuur kunt serveren en dat klopt, maar...
Toen men zei dat je rode wijn op kamertemperatuur moest serveren was de kamertemperatuur simpelweg nog een stuk lager! Tegenwoordig zetten we de verwarming steeds hoger en hierdoor is de kamertemperatuur nu te warm voor de rode wijn. Grappig toch?!
Als je een (te) warme rode wijn serveert, loop je het risico dat de wijn een beetje flauw smaakt terwijl de wijn misschien wel heel veel potentie heeft. Door de warme temperatuur zal vooral de alcohol in de wijn naar boven komen en niet de aroma's. Dat is toch ontzettend zonde!
Over het algemeen zijn dit de ideale serveer temperaturen voor rode wijn, toch wel iets anders dan de gemiddelde Nederlandse kamertemperatuur van 21 graden!
Fruitige rode wijnen: 14-16 graden
Krachtige, volle rode wijnen: 18 graden
Mijn tips voor het serveren van (gekoelde) rode wijn:
Zelf houd ik het volgende aan:
Fruitige rode wijn: half uurtje in de koelkast en/of lekker op ijs buiten in de zomer!
Krachtige, volle rode wijn: kwartiertje in de koelkast!
Dus... ga jij voortaan je rode wijn koel(er) drinken?
コメント