top of page

Review: Marokkaanse wijn

Foto van schrijver: Delizious WinesDelizious Wines

Afgelopen zomer ben ik in september met een vriendin naar Marrakech geweest. Wauw, wat een andere wereld! Van de drukte van de souks naar de oasen van groen en gekleurde tegels zodra je ergens binnen stapt... Als Marrakech nog niet op je bucket list stond, dan is je lijstje zeker toe aan een update!


Naast de eeuwige toerist uithangen hebben we ook goed genoten van wat de stad te bieden heeft op culinair gebied. Zo waren we gek op de lokale tajine en hebben we ons ook een avond opgetut om ons te laten verwennen bij Nobu. Ja ik weet het, dat is Japans en niet Marokkaans... Maar lekker was het wel!


Hoewel een groot deel van de bevolking geen alcohol drinkt, werd er toch op vele plekken Marokkaanse wijn aangeboden. Dat trok natuurlijk meteen mijn aandacht, want als ik denk aan een wijnland denk ik niet meteen aan Marokko!


We zijn maar een paar dagen in Marrakech geweest, dus ik heb niet veel kunnen proeven, maar er zaten wel wat verrassingen tussen! Zo heb ik bij Nobu een heerlijk Chardonnay uit Marokko op.


Op de terugweg viel mijn oog op deze fles rode Marokkaanse wijn op het vliegveld. Die heb ik toen nog snel even meegenomen om thuis nog een keer te proeven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de fles een beetje was vergeten, maar toen ik mijn wijnvoorraad ging uitzoeken kwam ik 'm weer tegen. Reden genoeg om de fles open te trekken en er een review over te schrijven dacht ik zo!





Marokko als wijnland

De wijnbouw van Marokko werd vooral bekend tijdens en na de Franse kolonisatie van het land, maar in sommige gebieden dateert de Marokkaanse wijnbouw terug naar de Romeinse tijd. Rood was verreweg de belangrijkste wijn, vooral omdat het warme en droge klimaat zich daar het beste voor leent.


Midden jaren 50 van de vorige eeuw ging de kwaliteit van de Marokkaanse wijnen flink achteruit omdat de wijnboeren en gegarandeerde prijs kregen voor hun druiven, ongeacht of de kwaliteit goed was of niet. Deze periode is gelukkig voorbij en inmiddels hebben veel Franse wijnhuizen geïnvesteerd in de Marokkaanse wijnbouw.


De regio Meknes, zo'n 120 km vanaf de stad Rabat, is verreweg het belangrijkste wijngebied voor dit land. De hoge ligging en het gematigde klimaat zijn ideaal voor de wijnbouw.





Les Trois Domaines Guerrouane Rouge

Guerrouane is een regio gelegen in noord Marokko, iets ten zuiden van Meknes aan de voet van het Atlas gebergte. In deze regio wordt al meer dan 2,000 jaar wijn verbouwd, dat is toch bizar!


De wijngaard waar deze specifieke wijn vandaan komt ligt op zo'n 550 meter hoogte en staat bekend voor het maken van subtiele en makkelijke wijnen. Nou, ik ben benieuwd!


Proefnotitie

Druiven: Grenache, Carignan, Cinsault, Alicente

Land van herkomst: Marokko

Bijzonderheden: Onbekend wijnland

Alcoholpercentage: 13%


Zien

Kleur: Granaatrood

Kleurintensiteit: Diep


Ruiken

Geur intensiteit: Gemiddeld

Aroma's: Rood fruit

Aardbei

Kers

Braam

Sigarenkistje


Proeven

Droog/zoet: Droog

Zuur: Gemiddeld tot hoog zuurgraad

Alcohol: Gemiddeld

Tannine: Zeer aanwezig

Afdronk: Kort tot gemiddeld


Ben je benieuwd hoe ik zo'n proefnotitie maak en/of wat het nou precies inhoudt? Schuif dan een keer aan bij een proeverij! Hier leer ik je alles wat je moet weten over het proeven van wijn.


Conclusie

Zodra je een slok neemt merk je dat deze wijn een aardig hoog zuurgehalte heeft. Vooral voor een rode wijn. Helaas komt het fruitige boeket dat je ruikt niet terug in de smaak van de wijn en is de smaak wat muf en ingetogen.


Helaas niet één van de toppers die ik in Marokko heb mogen proeven, maar dat was altijd al een gok met een wijn van het vliegveld, haha! Wel ontzettend leuk om deze wijn weer uit de kast te trekken en even terug te denken aan de super leuke stedentrip!

コメント


bottom of page