'Doe mij maar een droge witte wijn' is een zin die je regelmatig hoort op het terras of in een restaurant. Maar wat betekend het nou echt als je een wijn droog noemt? Laten we daar achter komen!
Als je het heel simpel bekijkt is een droge wijn een wijn waar bijna tot geen restsuikers meer in zitten. Tijdens de fermentatie van wijn worden de suikers van de druif omgezet in alcohol. Dit gebeurt omdat de gistcellen de suiker 'opeten'. Als ze al het suiker hebben 'opgegeten' dan houd je dus een droge wijn over.
Een wijnmaker kan er ook voor kiezen om dit fermentatieproces eerder te stoppen om zo een zoete wijn te maken. Wat ook kan leiden tot een zoete wijn is als de wijn gemaakt wordt van druiven met een heel hoog suikergehalte. In dit geval kunnen de gistcellen niet alle suikers 'opeten' en blijft er dus ook nog restsuiker over - zoete wijn dus.
Fruitige wijnen zijn niet altijd zoet!
Soms drink je een wijn en denk je meteen dat deze zoet is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij erg aromatische druiven zoals een Gewürztraminer. Maar... deze wijn is eigenlijk gewoon droog, want er zitten (bijna) geen restsuikers meer in! Verwarrend? Ja. Lastig te herkennen? Ook.
Wat hier gebeurd is dat je de aromatische en fruitige geuren van de wijn associeert met een zoete geur. Dat snap ik heel goed, want fruit is ook gewoon zoet. Als je een wijn proeft moet je dus goed nagaan of je daadwerkelijk de restsuikers herkend of dat de wijn gewoon erg aromatisch is.
Dit vind ik zelf ook nog steeds lastig, dus gebruik ik vaak het volgende geheugensteuntje:
"Hoe meer alcohol, hoe minder suiker". Let op, dit is niet altijd zo en geldt ook zeker niet voor versterkte wijn!
Droge mond bij het drinken van rode wijn
Bij het drinken van een rode wijn praten veel mensen over een droge mond. Dit gaat alleen vaak niet over of de wijn de wijn droog of zoet is, maar over de tannines!
Op elke druif zitten de tannines in de schil, pitjes en de steeltjes. De reden waarom we tannines vooral terugvinden in rode wijn en minder in andere wijnen is omdat deze schilletjes etc. bij het maken van rode wijn worden mee gefermenteerd (voor de kleur en smaak). Daarnaast voegen tannines ook veel complexiteit en meer rijpingspotentieel toe aan een wijn.
Heb je dus bij het drinken van een rode wijn meteen het gevoel dat je mond uitdroogt? Dan zijn dit de tannines! Zelf voel ik dit goed bij mijn tandvlees. Hoe sneller dit uitdroogt, hoe meer tannine er in een wijn zal zitten.
Commentaires