De temperatuur zakt en de dagen worden korter... het is herfst!
Hoewel alle regen niet per sé hoeft van mij vind ik de herfst wel altijd super gezellig. De groene bladeren veranderen van kleur, de dikke truien kunnen weer uit de kast gehaald worden, de kaarsjes worden aangestoken en ik schenk een wijntje in onder een plaid bij de haard. Nou, dat klinkt toch als een droom!
Als het gaat om wijn denken mensen vaak 'wit is voor de lente/zomer, rood voor de herfst/winter'. Snap ik! Maar niks is minder waar.
Witte wijn kan je gerust het hele jaar door drinken (hetzelfde geldt trouwens voor rood!), en zeker ook in de herfst. Het leek me daarom leuk om hier een lijstje te maken met mijn tips voor heerlijke witte herfst wijnen. Let op, dit zijn natuurlijk maar wat tips. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en drink vooral ook wat je zelf lekker vindt!
(Houtgerijpte) Chardonnay
Waar een niet-houtgerijpte Chardonnay lekker fris kan zijn en daardoor perfect is voor een warme zomerdag, vind ik een houtgerijpte Chardonnay zich juist perfect lenen voor de koudere dagen.
De houtrijping maakt de wijn zwaarder, (soms) ingewikkelder en complexer en eigenlijk gewoon compleet anders dan een niet-houtgerijpte Chardonnay. De zwaardere en boterige tonen van zo'n Chardonnay gaan perfect met wat zwaarder eten. Mijn persoonlijke favoriete combi is een mooie (Amerikaanse) houtgerijpte Chardonnay met een pompoenrisotto. Hoe herfst-achtig wil je het hebben? (Trouwens ook een leuke wijn-spijs combi voor een kerstdiner!).
Bubbels
'No Champagne, no gain' zeggen ze weleens. Als je het mij vraagt helemaal waar, want ik ben er dol op. Bubbels kunnen wat mij betreft gewoon het hele jaar door - lente, zomer, herfst en winter.
Dit hoeft natuurlijk geen Champagne te zijn! Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke Cava, Prosecco of een Crémant de Bourgogne!
Met de koudere temperaturen houd ik zelf wel van een bubbel met wat meer 'body' en dus vaak met wat houtrijping, maar dat is helemaal afhankelijk van jouw eigen smaak.
Viognier
Een Viognier zit voor mij een beetje tussen een Chardonnay uit een warm klimaat en een Verdejo in, twee van mijn favoriete druivenrassen. Het volle en zachte van de Chardonnay en het tropische van de Verdejo.
De wijn is divers en is redelijk makkelijk te combineren met eten. Denk hier bijvoorbeeld aan heerlijke sushi, Thaais of ander Aziatisch eten. YUM! Ik krijg er nu al trek van, jij?
Het 'tropische' karakter vind ik perfect voor de herfstdagen die nog niet te koud zijn.
Witte Bordeaux
Een (witte) Bordeaux wijn was een absolute favoriet van mijn opa, die ook een echte wijnliefhebber was. Misschien dat de wijn daarom ook een plek heeft op dit lijstje, maar de wijn spreekt ook zeker voor zichzelf.
Het leuke is dat deze wijn redelijk onbekend is. Ga je dus naar een etentje met wijnliefhebbers, dan is dit een leuke om mee te nemen!
Als jij ook denkt; 'huh? Witte Bordeaux?', dan neem ik je dat totaal niet kwalijk! Maar ongeveer 5% van de totale wijnaanplant in de Bordeaux streek is wit. De beste witte Bordeaux wijnen hebben houtrijping gehad en passen daarom perfect bij het herfstachtige weer.
Fino Sherry
Sherry heeft over het algemeen het imago van een oude mannen drank die niet lekker is. Zonde, want in de laatste jaren is Sherry ontzettend gegroeid en verbeterd. Het is een smaak waar je van moet houden (best sterk!), maar de goede Sherry's zijn juist hartstikke complex en mooi.
Je trekt zo'n fles niet zo snel open, maar op zo'n herfstachtige dag/avond zie ik het helemaal voor me. Probeer het eens, misschien word je wel verrast!
Doe jij ook mee aan Nadien (van Le Club des Vins) haar missie: 'Make Sherry Great Again'?
Comments